סדים אורליים

סדים אורליים הינם התקנים דנטליים נשלפים שיכולים להיות גמישים או קשיחים. סדים אלו לרוב מכסים את השיניים ומשמשים רופאי שיניים ומומחים ברפואת הפה במגוון רחב של התוויות.

אילו סוגי סדים קיימים?

סדי ספורט

בעת פעילות ספורטיבית המלווה בסיכון מוגבר לחבלה באזור הפנים והשיניים כמו כדורסל, אגרוף, ג'ודו ובספורט אתגרי כמו רכיבה על אופני שטח, רצוי להשתמש בסדי ספורט. בעת הפעילות הספורטיבית הסד נמצא בפה ומשמש כמעין "בלם זעזועים" ובכך מאפשר הגנה על השיניים משברים אפשריים ואף מנשירתם בעת פציעה או חבלה.

סדי לילה – סדים למניעת שחיקה וחריקת שיניים

הידוק וחריקת שיניים מהווים חלק מבעיה הקרויה ברוקסיזם. זו מוגדרת, כתנועה בלתי נשלטת המתרחשת לרוב במהלך השינה ועלולה לגרום למגוון בעיות הכוללות כאבי שיניים וחניכיים, כאבים בלסתות ופגיעה חמורה בשיניים ובמפרקי הלסתות. הפגיעה בשיניים מתבטאת בקיצור אורך הכותרות, שגורמת לבעיה אסטטית המצריכה, במקרים חמורים, אף ביצוע טיפולי שורש וכתרים. הלחץ הנוצר על השיניים על ידי פעילות היתר של שרירי הלעיסה מביא לפגיעה גם במפרקי הלסתות ולכאבים ממקור שרירי הפנים והלסתות. הסד במקרים אלו מונע מגע של השיניים העליונות בתחתונות וכך מונע את שחיקתן  ומפחית את הלחץ על מפרקי הלסתות.

התקן דנטלי לטיפול בתסמונת דום נשימה בשינה

תסמונת דום נשימה בשינה הינה הפרעת שינה שכיחה, שבה במהלך השינה מתרחשות הפסקות נשימה רגעיות בעקבות הצרות של דרכי הנשימה העליונות, וכתוצאה הפחתה ברמת החמצן שמגיע למוח. תסמונת מלווה סיכון מוגבר לשבץ מוחי, למחלות לבביות ולתאונות דרכים בעת נהיגה. הסימפטומים האופייניים הם בין היתר, נחירות, עייפות במהלך היום, עצבנות, ירידה בחשק המיני, נדודי שינה, וקושי בריכוז.

הטיפול בתסמונת הדום נשימה תלוי ברמת החומרה, ברמת חומרה בינונית עד קשה יומלץ על שימוש במכשיר ה- CPAP, שמזרים אוויר לדרכי הנשימה העליונות בלחץ חיובי ומונע את היצרותם. במצבים קלים עד בינוניים, ניתן להשתמש בהתקן דנטאלי נשלף, שמונע את היצרות דרכי האוויר העליונות על ידי קידום קל של הלסת התחתונה. סד זה מיועד לשימוש במהלך השינה בלבד.

התקן דנטלי למניעת נחירות

נחירה נוצרת כתוצאה "מקריסה חוזרת" של הרקמות הרכות בדרכי הנשימה העליונות במהלך תנועת האוויר דרכן. האוויר העובר בדרכי הנשימה העליונות המוצרות עובר וויברציות האחראיות על קולות הנחירה.

סדים יכולים לסייע בהפחתה בנחירות בדומה לאופן פעולתם בתסמונת הדום נשימה בשינה וזאת על די קידום קל של הלסת התחתונה ובכך מניעת ההיצרות בדרכי הנשימה העליונות.

סד לשחרור מושהה של תרופות

סדים אלו משמשים להנחת תרופה לאפליקציה מקומית בשחרור מושהה ובכך מאפשרים את השפעת התרופה תהיה רק לאזור ייעודי. באופן טיפול זה ישנם פחות תופעות לוואי, בנוסף היעילות גבוהה וזאת משום שריכוז התרופה נמצא ברמה גבוהה ולאורך זמן באזור המיועד לכך. במקרים אלו סד משמש כלי עזר להנחת תרופה.

אילו מצבים מתאימים לסד זה?

הדוגמאות לכך הן מגוונות וכוללות טיפול במצבים של כאב נוירופתי, נגעים בריריות הפה עקב מחלות אוטואימוניות, דיכוי חיסוני וזיהומים. על כן אופן הטיפול יהיה בהתאם לאבחנה, מיקום ורקע רפואי.

סד לאחר התערבות כירורגית

סדים אלו משמשים לזרוז הריפוי לאחר פרוצדורות כירורגיות הכרוכות בהסרת רקמה ניכרת בחלל הפה, כדוגמת ניתוחי חניכיים או נטילת ביופסיה. במצבים אלו עלולה להתקבל רקמה הנותרת חשופה לזיהומים ולטראומה כך, שסד ייעודי מאפשר כיסוי של האזור עד לקבלת ריפוי מלא.

מי יכול לבצע סד?

ככלל, סדים יכולים להתבצע על ידי רופאי שיניים כלליים אך התקנים דנטליים וסדים לשחרור תרופתי מושהה או לאחר התערבות כירורגית, רצוי שיבוצעו על ידי מומחה לרפואת הפה או רופא שיניים שעבר הכשרה מתאימה.

איך לשמור על הסד?

  • יש לצחצח את השיניים טרם הרכבת הסד.
  • יש לשטוף את הסד במים קרים לפני השימוש.
  • לאחר השימוש בסד יש לנקותו עם סבון כלים ומברשת רכה ולייבשו היטב.
  • יש להרחיק את הסד מהישג ידם של חיות מחמד.
  • מומלץ לשים בקופסה או בכלי ייעודי.

איך יודעים שהסד עוד תקין?

אחת לחצי שנה יש להביא את הסד לבדיקה על ידי הרופא שהכין את הסד על מנת לבדוק תקינותו.

דילוג לתוכן